Studija slučaja SERBIA NOW

Serbia Now je prva u nizu izložbi koja će istražiti i predstaviti aktuelna pitanja, fenomene i teme kojima su se bavili domaći umetnici u novom milenijumu. Izložbe su zamišljene kao svojevrsne studije slučaja („Case Study“)u različitim prostorima, u različitim gradovima sa različitim akterima (umetnicima i kustosima) koji će pokušati da daju i svoje viđenje trenutnog stanja domaće umetničke scene. Od 2000. godine do danas prošlo je nešto više od dve decenije koje su u našoj zemlji bile obeležene drastičnim političkim i društvenim promenama. Istovremeno, do promena je došlo i u domaćem svetu umetnosti, koji se nužno prilagođavao novim realnostima. Nakon izolacije ratnih devedesetih, izazovi postepenog povratka globalnim procesima nisu mogli ostati nezabeleženi. Tada mladi, sada već dobro poznati i formirani umetnici, su kao svedoci tih promena, doneli novu energiju i drugačiji pogled na promenljivi svet u kome živimo, ali i na mesto i ulogu umetnosti u njemu. Njihova umetnost registruje nove prostore urbanosti i društvenosti, istražuje „konstruisane“ realnosti, ponire u prostore sećanja i ličnih opsesija, intrepretira vlastitu (umetničku) istoriju i preispituje bizarnosti novog hiperkomercijalizovanog sveta.

Na izložbi će publika moći da vidi „tradicionalne“ i nove medije – skulpture, slike velikog formata, video radove, fotografije kao i instalacije i intervencije u prostoru. Svi oni predstavljaju mikroskopski uzorak divergentnih umetničkih stavova i poetika prikazujući širok raspon pojava i doživljaja aktuelne savremenosti.

Izložbu će zatvoriti performans Julije Kasteluči.

Kustoski tim: Saša Janjić i Katarina Mitrović (Udruženje Konstrukt)

Umetnici: Nenad Racković, Katarina Radović, diSTRUKTURA, Goran Dragaš, Sonja Radaković, Aleksandar Dimitrijević, Nikola Božović, Dragana Stevanović, Vladislav Šćepanović, Julija Kasteluči, Petar Mirković.

Izložba traje do 23. avgusta