SLAVOMIR STOJANOVIĆ

Profesor u školi vizuelnih umetnosti u Njujorku i redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu

Slavimir Stojanović aka Futro, grafički dizajner, vizuelni umetnik, autor, ilustrator i profesor, rođen 1969. godine u Beogradu.

Radovi Slavimira Stojanovića su osvojili više od 300 svetskih nagrada i priznanja, uključujući: Epica, Cresta, Eurobest, Clio, Cannes Advertising Festival, London Advertising Festival Avard, Nev Iork Advertising Festival Avard, Portorož Golden Drum, Montreuk Gold, Godišnja nagrada Art Directors Cluba , Godišnja nagrada kluba Tipe Directors, Nagrada za komunikacione umetnosti, Evropska nagrada za izvrsnost u dizajnu, Globalna nagrada, Zgraf i još mnogo toga.

Nagrađen je nagradom Brumen Grand Prik za najbolji grafički dizajn u Sloveniji.

Nagrađen je Velikom nagradom Grifon za najbolji dizajn u Srbiji i Crnoj Gori.

Njegovi radovi se nalaze u kolekcijama Centra Pompidu u Parizu, Muzeja umetnosti i reklame u Hamburgu, Muzeja plakata u Varšavi, Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu i Muzeja savremene umetnosti u Novom Sadu.

Njegov kreativni opus bio je tema brojnih međunarodnih i domaćih časopisa, uključujući: Graphis, Communication Arts, Print, Creative Reviev, Novum, Computer Arts, Veb Design, CMIK, M-Real, MM, Inside, Kuadart, Before After, Vizkultura , Supervizuelna…

Njegova umetnost je uključena u Tašenovu knjigu Savremeni grafički dizajn.

On je predstavljen u knjizi Nev Masters Of Poster Design bi Rockport Publishers, SAD.

 

Njegov Futro Design studio je rangiran među 100 najboljih dizajnerskih studija na svetu.

Nakon završene srednje škole dizajna u Beogradu, studirao je na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek za vizuelne komunikacije, kao i na HDK (Koledž za dizajn) u Geteborgu, Švedska, u klasi profesora HC Ericssona.

Profesionalnu karijeru započeo je sa 16 godina, radeći u međuvremenu u Saatchi & Saatchi, Kompas Design, Arih Advertising, Communis DDB kao iu sopstvenom Futro Design studiju.

Radio je na komercijalnim projektima za mnoge domaće i strane klijente, među kojima su: Soni, Michelin, Mercedes-Benz, Coca-Cola, Allied Domeckue, Abanka, Zavarovalnica Triglav, Ljubljanski kinematografi, Studio Moderna, Delo Revije, Lisca, Gorenje, Europlakat, Droga Kolinska, MPC Holding, Entrik, Kozmo, Voda Vrnjci, Polimark, Idea, Atlantik Grupa, Knjaz Miloš, Plazma, Akua Viva, Kabinet…

Završio je i niz projekata za ustanove kulture, kao što su: Jugoslovensko dramsko pozorište, časopis Nev Moment, Muzej primenjene umetnosti u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Moderna galerija Ljubljana, Kulturni centar Beograda, Zvezdara teatar i mnogi drugi.

Učestvovao je na preko 20 samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Tvorac je brenda Futro lifestile kao i serije dečjih slikovnica za Avanturu Singija Lumbe za koju je nagrađen za najlepšu dečju knjigu na Beogradskom sajmu knjiga 2017.

Redovno drži predavanja i radionice na međunarodnim festivalima i konferencijama.

Radio je kao gostujući profesor na Univerzitetu Singidunum, Fakultetu za medije i komunikacije, kao i na Novoj akademiji umetnosti u Beogradu.

Godine 2017. dobio je Nagradu za životno delo UEPS-a, Srpskog udruženja za privrednu propagandu.

U septembru 2018. napisao je svoj prvi roman Devet, čija je prva štampana naklada rasprodata u roku od nedelju dana od objavljivanja.

 

Od oktobra 2018. predaje dizajn plakata na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu.