R.I.P. Tomislav Peternek

Čuveni srpski fotograf Tomislav Peternek preminuo je sinoć u 91. godini u Beogradu, potvrdili su članovi njegove porodice portalu Nova.rs.

Tomislav Peternek je rođen 1933. u Vinkovcima. Fotografijom se bavio od 1954. godine. Novinskom fotografijom počinje da se bavi u „Svetlosti“ (Kragujevac). Ubrzo dolazi u Beograd, i nastavlja u „Borbi“, „Sport i svetu“, „Mladosti“, „Jugoslovenskoj reviji“, „Ekonomskoj politici“…

Foto: Tomislav Peternek

Od 1970. je bio urednik fotografije u beogradskom nedeljniku NIN. Na toj dužnosti ostaje do penzionisanja 1993. godine. U tom periodu objavljuje oko sedamsto naslovnih stranica ovog časopisa. Uporedo uz rad u foto-žurnalizmu, Peternek se bavio i primenjenom fotografijom, reklamnom, modnom i podvodnom.

Bio je učesnik mnogobrojnih grupnih izložbi fotografije. Bio je član ULUPUDSA-a, i Udruženja novinara Jugoslavije i Srbije.

Foto: Tomislav Peternek

Radio je fotografije za razne listove širom sveta. Bio je akreditovan dopisnik pri Ministarstvu informisanja Jugoslavije od velikih foto agencija; Reuters, Eastlight, Contrast, UNICEF  i Corbis-Sygm-u iz Pariza. Živeo je i radio u Beogradu.

tekst