Direktor Asocijacije uručio Politikinu nagradu Sanji Latinović

Politikinu nagradu za likovno stvaralaštvo, koja se dodeljuje za najbolju samostalnu izložbu tokom 2022. godine, dobila je umetnica Sanja Latinović za izložbu „Prepreka ili prag” održanu u Salonu Muzeja savremene umetnosti u periodu od juna do septembra protekle godine. Ona je dobitnik osamdesete Politikine nagrade i dvanaesta žena umetnica koja ju je primila.

Pomenuta izložba je zamišljena i izvedena kao kompleksna postavka koja se sastojala od različitih elemenata koju su karakteristični za Sanjinu dosadašnju umetničku praksu a podrazumevaju performans, instalacije, video radove, foto dokumentaciju i razne druge oblike performativnih i participativnih radnji koje umetnica upražnjava, istakao je predsednik žirija Saša Janjić, direktor Asocijacije autora.

Iako osmišljena kao neka vrsta mini retrospektive, dodaje, tačnije kao revizija dosadašnje umetničke prakse, ova izložba je ponudila jedan inovativan format i sadržaj u kome je umetnica izvodeći svoje performanse i akcije uspela da animira ne samo posetioce, već i širu javnost i medije, i da ih aktivno uključi u svoju umetničku paradigmu.

„Ono što je zanimljivo i karakteristično za njen rad je preispitivanje različitih umetničkih medija u kojima stvara, njihova transformacija, međusobno povezivanje koje rezultira novim izvedbenim i prezentacionim formama”, istakla je na svečanosti urednica Kulturnog dodatka „Politike” Marija Đorđević, dodeljujući dobitnici, u prisustvu v.d. glavnog i odgovornog urednika Marka Albunovića, novčanu nagradu i plaketu.

Zahvaljujući se na priznanju, umetnica Sanja Latinović istakla je: „Umetnici su ratnici!”

Potom. dirljivo za sve prisutne u Politikinoj sali, zagrcnula se skoro u suzama koje je obuzdala, dodajući: „Umetnici ne stvaraju zbog novca i lagodnog života. Jer, oni koji to zato rade, brzo odustaju, umetnički put zahteva istrajnost. Najveća nagrada umetniku je umetničko stvaranje”, rekla je dobitnica.

Nagrada „Politike” iz fonda „Vladislav Ribnikar” uručuje se svakog 25. januara, na Dan naše kuće, kao priznanje za izuzetne domete i potvrda stvaralačke zrelosti koja proširuje granice likovnog izraza. Ovoga puta, dodeljena je našto kasnije zbog boravka umetnice u inostranstvu u to vreme. Sanja Latinović završila je FLU u Beogradu, a master sudije 2016. u švajcarskom Bernu. Nagrađenu izložbu održala je pod kustoskim „okom” Une Popović, koja je, kaže, „verovala u nju”.