Radovi naših velikana u Galeriji „Haos”

U prostoru Galerije „Haos” 23. januara otvara se izložba radova na papiru (crteži, pasteli, akvareli, grafike) nekih od najvećih imena naše umetnosti a sve iz privatne kolekcije Aleksandra Ostojića iz Valjeva.

Reč je o retkoj prilici da se vide dela Šumanovića (crtež nabavljen od malog francuskog aukcionara), Marka Čelebonovića, Mila Milunovića, Dada Đurića, Vladimira Veličkovića, Ljube Popovića, Radovana Kragulja, Mihaila Petrova, Dragana Lubarde, Marka Velka…

Kako za medije kaže Borka Božović, istoričarka umetnosti i direktorka Galerije „Haos”, formiranje umetničke kolekcije uvek je zavisilo od više faktora.

“Ova koju mi predstavljamo, zapravo jedan njen deo, samo radove na papiru, nastala je sticajem okolnosti jer je vlasnik, inače režiser po vokaciji, putovao svetom, boraveći u zemljama sa tri kontinenta i baveći se raznim poslovima, te tako dospevao do mnogih umetnina. Budući da je bio u prilici da se sretne sa delima raznih umetnika, on se prevashodno opredeljivao za skupljanje autora sa ovih naših prostora. Kada mu je Miloš Šobajić poklonio prvu sliku i kada je otkrio aukcijsku kuću „Hotel Drouot” krenuo je na tridesetogodišnji put kolekcionarstva” objašnjava ona i dodaje da je Ostojić obilazio male aukcijske kuće, pratio licitacije uživo i preko interneta, tragao za retkim izdanjima knjiga po buvljacima, knjižarama ili elitnim aukcijskim kućama. Svoju kolekciju od četrdeset slika i stotinu radova na papiru predstavio je, u smanjenom izboru, u konzulatu Srbije u Njujorku, gde su se mogla videti dela najvećih imena jugoslovenske umetnosti.

Privatne kolekcije su, u svakom slučaju, živi organizmi, podložni promenama, dodaje Borka Božović, a kolekcionarstvo je i u službi očuvanja kulturne baštine jedne sredine. Ono pruža i prostor za edukovanje najrazličitije publike, pogotovo kada se prezentira u javnosti. Izlaganje i publikovanje je važan aspekt ove pasionirane delatnosti.

Izložba je otvorena do 24. februiara.