Izložba slika francuskog umetnika Klemon Bedela ’’Blistavo poput kraja sveta’’ – Galerija Hestia, Topličin venac 14/9

Izložba slika francuskog umetnika Klemon Bedela ’’Blistavo poput kraja sveta’’ biće otvorena 14. decembra 2022. godine u galeriji i umetničkoj rezidenciji Hestia i trajaće  do 26. februara 2023. godine.

Izložbu ’’Blistvo poput kraja sveta’’ čine slike, rađene u tehnici ulja na platnu,različitih formata, vrlo intenzivnog kolorita.

Klemon Bedel kroz svoju umetnost podseća da živimo u nemogućoj sadašnjosti – u prelomljenom dobu, u svetu zaposednutom pretnjom izumiranja. Njegove slike nude vibrantne scene više od ljudskih težnji da ostanemo živi. Posmatrano kroz prizmu njegovih platana – svet je mnogo puta pre već dostigao smak.

Bedelove slike pristupaju ovom problemu nudeći vizuelni podsetnik na prikrivena uređenja otpornosti prirode. Njegova praksa nadilazi stalnu salvu poruka u kojima se od nas traži da zaboravimo – to jest, da dozvolimo nekolicini privatnih vlasnika i javnih službi sa očima usredsređenim na kratkoročne dobitke da se pretvaraju da devastacija životne sredine ne postoji.
Bedelova platna su plen jarkih, upečatljivih, oštrih poteza uljane boje koji se emituju u prikazanoj vodi i zemljištu; zagađuju vazduh; prodiru u biljke i drveće sa zaslepljujućim, intenzivnim bojama i alteracijom grčevitih formi. Ne možemo da ih sasvim razaznamo, ali učimo da pronađemo njihove tragove. Uznemiruju nas u svojoj amorfnosti. Mnogi organizmi jači od samog vremena – potencijalno besmrtne filamentozne gljive, fotosintetičke alge ili cijanobakterije – šire se i susreću se na nadgrobnim spomenicima brutalističkih ostataka cementa koji je čovek gradio.

Ova serija izloženih slika dovodi u pitanje logičku osnovu ekološke krize, koja je prožeta melanholijom i negativnošću suživota, i nudi evolviranje u nešto razigrano, anarhično i nepretenciozno vispreno.

Ovo je iskren, blistav skup likovnih dopisa iz budućih sistema i naprslih prošlosti, podjednako zasnovan na umetnosti, nauci i naučnoj fantastici, projektujući nagon da transformišemo ono što bez pogovora uveliko transformiše nas.

Grandiozna krivica to neće učiniti, treba da naučimo posmatrajući direktno ono za šta smo do sada bili zaslepljeni.

Izvod iz teksta Anje Tončić.

Izložba ’’Blistavo poput kraja sveta’’ biće otvorena sve do 26. februara 2023., godine, a kako nalaže praksa Hestia galerije, izložba će imati i svoje prateće programe i već tradicionalno kumstvo. Klemon Bedel će boraviti u Beogradu prvih nekoliko dana trajanja izložbe, odnosno sve do 24. decembra.

O umetniku:

Klemon Bedel (Clement Bedel, 1993.) je umetnik koji dolazi iz francuskog grada Miluz. Završio je master studije na Ecole Nationale Superieure d’Art de Nanci 2017. godine. Klemon je i od 2016. do 2020. godine živeo i radio u Beogradu.
Tokom boravka u Srbiji razvio je i snažnu vezanost za estetiku i suštinu brutalističke arhitekture.
On se gotovo isključivo bavi slikarstvom, sklapajući hibridne elemente u pokušaju da dotakne taj bezvremenski trenutak smirenosti, punoće i tišine odmah nakon kraja, a odatle i budućnost ne tako izgubljenu, već nanovo rođenu uz prisustvo organskih oblika izvedenih iz prirode.

Klemon Bedel je učestvovao na mnogim grupnim izložbama u Francuskoj, Nemačkoj i Srbiji, kao i na rezidencijama umetnika u Lajpcigu (2019) i Istanbulu (2020). Najznačajnije je imao samostalne izložbe u KC Grad, Beograd (2019), Biennale Jeune Creation, Milhouse (2019) i U10 ArtSpace, Beograd (2021).

Galerija Hestia nalazi se na adresi Topličin venac 14/9.
Radno vreme od četvrtka do nedelje od 12 do 18 časova

Klemon Bedel / foto: Galerija Hestia