Istaknuti članovi

 


Predrag Koraksić Koraks

 

Predrag Koraksić Koraks jedan je od najpoznatijih karikaturista u našem regionu. Rođen u Gornjoj Gorevnici kod Čačka 15. juna 1933. godine. Njegovog oca, partizana, ubili su četnici tokom Drugog svetskog rata, a proveo je četiri godine u izbeglištvu. Nakon rata maturirao je u Zemunu i studirao arhitekturu u Beogradu. Započeo je profesionalno da se bavi karikaturom 1950. godine u novinama Jež. Nakon toga je radio u Večernjim novostima, odakle je izbačen 1993. godine posle sudskog spora. Od 1989. radio je za nezavisne novine Borba, ali je prešao u Danas kada je tadašnja srpska vlast preuzela Borbu. Od 1990. godine radi i za magazin Vreme, gde je član uredničkog odbora.

 

Akademik prof. dr. Mrđan Bajić srpski je vajar, slikar i crtač

Redovni profesor Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu

Šef katedre za vajarstvo

Član je Srpske Akademije Nauka i Umetnosti. Rođen je 1957. godine u Beogradu. Završio je vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi profesora Jovana Kratohvila. Od 1985. godine do 1990. godine vodi nastavu crtanja na Vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Od 1997. vodi nastavu vajanja na Vajarskom odseku FLU Beograd.  Počev od 2002. godine vodi klasu na Vajarskom odseku za studente završnih godina osnovnih i master studija. Zvanje redovnog profesora stiče 2007. godine. Kao gostujući umetnik držao je predavanja na likovnim akademijama i katedrama za istoriju i teoriju umetnosti u: Ričmondu, Stokholmu, Sidneju, Budimpešti, San Francisku, Banja Luci, Karlsrueu (ZKM), Berlinu, Njujorku (Columbia, New York institute for technology), Albaniju SAD, Strazburu i Parizu (ENSBA). Član ULUS-a. Dobitnik svih najprestižnijih nagrada u zemlji i svetu: Fond Sretena Stojanovića, Nagrada Sedam sekretara SKOJ-a, Fond Ivana Tabakovića, SANU, Prix pour la sculpture, Salon de Montrouge u Parizu, The Pollock-Krasner Foundation Grant u Njujorku, Nagrada za spomen obeležje dr Zoranu Đinđiću, francuski Orden viteza umetnosti i književnosti i mnogih drugih.

 

Slavimir Stojanović Futro

 

Grafički dizajner, vizuelni umetnik, autor, ilustrator i redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu i gostujući profesor u Školi vizuelnih umetnosti u Njujorku. Član ULUPUDS-a. Njegovi radovi su osvojili više od 300 svetskih nagrada i priznanja, uključujući: Epica, Cresta, Eurobest, Clio, Cannes Advertising Festival, London Advertising Festival Award, New York Advertising Festival Award, Portorož Golden Drum, Montreuk Gold, Godišnja nagrada Art Directors Cluba, godišnja nagrada kluba Tipe Directors, Nagrada za komunikacione umetnosti, Evropska nagrada za izvrsnost u dizajnu, Globalna nagrada, Zgraf i još mnogo toga. Njegov Futro Dizajn studio je rangiran među 100 najboljih dizajnerskih studija na svetu. Autor je brojnih grafičkih rešenja širom sveta uključujući i novi logo Narodnog muzeja Srbije.