Samostalnim umetnicima po 90.000 dinara

Zaključak o pomoći samostalnim umetnicima Vlada Srbije usvojiće na sednici 7. maja, rekla je Ana Brnabić tokom skupštinske rasprave o ukidanju vanrednog stanja.

“Neki bi rekli da je to trošak, a ja mislim da je investicija”, rekla je Ana Brnabić, koju je poslanica Srpske napredne stranke i operska zvezda Jadranka Janković prethodno zamolila da objasni plan Vlade Srbije u vezi sa problemom samostalnih umetnika.

Prema rečima premijerke, bespovratna finansijska pomoć u ukupnom iznosu od 211 miliona 770.000 dinara odobrena je samostalnim umetnicima u neto iznosu od po 30.000 dinara za tri meseca, “iako je ovo trajalo dva meseca”. Pomoć će dobiti sva lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, a taj status im je određen odlukama reprezentativnih umetničkih udruženja, rekla je Ana Brnabić i najavila i dodatni konkurs u okviru platforme Srbija stvara (Sebia Creates) koju je inicirao njen Savet za kreativne industrije, a na koji će, kako je navela, umetnici moći da se prijave.

Prema njenim rečima, novac će biti transferisan na račune lokalnih samouprava, koje su precizno pobrojane u pripremljenom zaključku Vlade, uz tačan iznos sredstava po reprezentativnim udruzzenjima u kojima su samostalni umetnici koji će dobiti pomoć.

“Radićemo da se odmah to isplati”, rekla je Ana Brnabić.

Iako je od prvog nagoveštaja Ministarstva kulture i informisanja o eventualnoj pomoći samostalnim umetnicima prošlo mesec dana, Ana Brnabić rekla je da država nije na njih zaboravila, a podsetila je, kao i prethodno Jadranka Jovanović, da je spremnost na to pokazao i predsednik Aleksandar Vučić.

“Ni u jednom trenutku nismo zaboravili na samostalne umetnike. Samo su postojali određeni privredni prioriteti, i bilo je teško da izdvojimo poseban segment privrede, a da to bude transparentno i svima isto”, rekla je Ana Brnabić povodom kritika zbog toga što se samostalni umetnici nisu našli u prvom paketu interventne pomoći.

“Samostalnim umetnicima zaista smo se posebno bavili da bismo našli dobar način… Na kraju krajeva, i predsednik Vučić je rekao da nismo zaboravili i da ćemo naći način… Ne znam da li je Srbija videla ikada ranije vladu koja se toliko bavila kulturom i toliko uložila u kulturnu infrastrukturu i čak uzela kredit samo za investiranje u kulturnu infrarstukturu”, rekla je predsednica Vlade Srbije.

Ana Brnabić pohvalila je i gradske vlasti Beograda za pomoć umetnicima koji sarađuju sa gradskim ustanovama kulture, koju je za 309 lica najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

“Svaka čast Gradu za to što je uradio”, ali se to ne odnosi na samostalne umetnike generalno, već na one koji rade u ustanovama na osnovu ugovora, rekla je premijerka.

Premijerka je najavila pomoć za samostalne umetnike nakon nadahnutog govora poslanice Jadranke Jovanović, primadone Narodnog pozorišta u Beogradu, koja je rekla da se i sama oseća krivom zbog toga što javnost ne zna za plan za rešavanje problema slobodnih umetnika, koji nisu bili u mogućnosti da tokom vanrednog stanja rade. Ono što je možda još dramatičnije, kako je ocenila, jeste to što se ne zna ni kada će u budućnosti moći da svojim radom obezbede egzistenciju.

Prema njenim rečima, od prvog trenutka je preduzimala sve što je u njenoj moći povodom tog problema, a premijerki je u tom kontekstu “beskrajno zahvalila” zbog toga što je pokazala razumevanje.

“Vama premijerko beskrajno zahvaljujem što ste pokazali veliko razumevanje i ujedno izvinjavam se što sam vas presrela onako na hodniku… Beskrajno sam zahvalna, znam, videla sam i prepoznala u vama apsolutnu spremnost i razumevanje da se problem reši… I ne samo sada, reagovali ste odmah i za problem baletskih umetnika i pokazali veeeliko razumevanje za Narodno pozorište”, rekla je Jadranka Jovanovic, koja je članica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje.