Usvojen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima


Usvojen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima
18.09.2019.

Skupština Republike Srbije je na sednici održanoj 17. septembra usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima. Tekst zakona možete pročitati na našog Fb stranici.

Usvajanje ovog zakona pratile su brojne kontraverze.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja formiralo je 6. decembra 2018. godine Radnu grupu za izradu Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima sastavljenu od predstavnika medija i stučnjaka iz oblasti autorskog prava.

Radna grupa je ocenila je potrebno doneti novi zakon jer je bilo potrebno izmeni više od polovine postojećeg pa se pristupilo izradi nosvog Zakona o autorskom i srodnim pravima. 

Dok su članovi radne grupe su zasedali i pripremali novi zakon na sajtu Narodne Skupštine od 8. februara 2019. godine pojavila se informacija da je Vlada Republike Srbije usvojila predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima i dostavila ga na usvajanje Narodnoj skupštini Republike Srbije. 

Prema tvrdnjama članova Radne grupe niko od njih nije učestovao u izradi teksta zakona koji je usvojen niti je bio obavešten o ovoj odluci Vlade.

Kakve novine će ovaj zakon doneti u praksi ostaje da vidimo.


Poslednje Vesti


19.09.2022.

Novi Sad: Velika izložba Save Šumanovića

Jedinstvena izložba "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata", koja obuhvata najveći broj dela jednog od najznačajnijih srpskih slikara, tri izložbene postavke i povezuje čak četiri...
Više
14.09.2022.

Srpske galerije na Sajmu umetnosti u Budimpešti i izložba ''Svet Mire Brtke'' u muzeju Q Contemporary

Na međunarodnom sajmu umetnosti Art Market Budapest koji se održava od 4. do 9. oktobra 2022.godine, u Balna centru u Budimpešti, u okviru projekta Most Serbia izlaže osam umetničkih galerija iz Beogr...
Više
10.09.2022.

IDENTITETI - Peta izložba u okviru projekta Kolekcionar kao kustos i selektor u galeriji ARTE

Peta po redu izložba u okviru projekta galerije ARTE, Kolekcionar kao kustos i selektor, nosi naziv ’’Identiteti’’ i biće otvorena 24. septembra na četiri lokacije ove galerije (Andrićev venac 4 i 12,...
Više
08.09.2022.

Festival S.U.T.R.A: Digitalno zadovoljstvo

Od 22. septembra do 7. oktobra 2022, u Muzeju nauke i tehnike biće organizovano 11. izdanje festivala S.U.T.R.A. pod sloganom „Digitalno zadovoljstvo“. Najstarija manifestacija u Srbiji koja se bav...
Više

Poslednja Obaveštenja


Obrazac PPD-SU - PRIJAVA ZA UTVRĐIVANJE OBAVEZE DOPRINOSA ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE ZA SAMOSTALNE UMETNIKE

21.01.2021.
PRISTUP Na linku https://www.paragraf.rs/obrasci/PPD-SU.pdf otvarate obrazac u PDF formatu, odnosno odgovarajuću veb stranicu.
Više

Oporezivanje freelancers - vebinar

11.11.2020.
Oporezivanje prihoda koji fizička lica ostvaruju u inostranstvu (oporezivanje tzv. frilensera)
Više