Usvojen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima


Usvojen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima
18.09.2019.

Skupština Republike Srbije je na sednici održanoj 17. septembra usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima. Tekst zakona možete pročitati na našog Fb stranici.

Usvajanje ovog zakona pratile su brojne kontraverze.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja formiralo je 6. decembra 2018. godine Radnu grupu za izradu Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima sastavljenu od predstavnika medija i stučnjaka iz oblasti autorskog prava.

Radna grupa je ocenila je potrebno doneti novi zakon jer je bilo potrebno izmeni više od polovine postojećeg pa se pristupilo izradi nosvog Zakona o autorskom i srodnim pravima. 

Dok su članovi radne grupe su zasedali i pripremali novi zakon na sajtu Narodne Skupštine od 8. februara 2019. godine pojavila se informacija da je Vlada Republike Srbije usvojila predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima i dostavila ga na usvajanje Narodnoj skupštini Republike Srbije. 

Prema tvrdnjama članova Radne grupe niko od njih nije učestovao u izradi teksta zakona koji je usvojen niti je bio obavešten o ovoj odluci Vlade.

Kakve novine će ovaj zakon doneti u praksi ostaje da vidimo.


Poslednje Vesti


05.02.2020.

Izložba Sande Ristovski

Galerija ULUS, Knez Mihajlova 37, sreda 19. februar 2020. godine
Više
23.01.2020.

Otvorena izložba naslovnih strana NIN koje su osmislili i oslikali čitaoci

U okviru ciklusa "Nije filozofski ćutati", na Filozofskom fakultetu Beogradskog univerziteta otvorena je izložba naslovnih strana NIN-a pod nazivom "NIN: Crno na belo", u čast jednog od najstarijih ne...
Više
29.12.2019.

Nove snage na čelu ULUS-a

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) izabralo je 28. decembra u Beogradu novo rukovodstvo koje čine uglavnom umetnici mlađe i srednje generacije koji su se u protekloj godini angažovali u novom p...
Više
16.12.2019.

Promocija Asocijacije autora na Fakultetu savremenih umetnosti

ŠTA JE TO ASOCIJACIJA AUTORA?
Više

Poslednja Obaveštenja