O KRŠI ZAKON U ULUS? Nezadovoljni članovi na vanrednoj Skupštini suspendovali rukovodstvo


O KRŠI ZAKON U ULUS? Nezadovoljni članovi na vanrednoj Skupštini suspendovali rukovodstvo
25.02.2022.

Kvorum, koji nezadovoljni članovi ULUS nisu imali u subotu 12. februara, da bi održali Vanrednu skupštinu i smenili rukovodstvo, okupili su minulog vikenda. U Paviljonu "Cvijeta Zuzorić", njih 95, donelo je odluku da se suspenduju sva rukovodeća tela, ponište odluke Skupštine od 29. decembra i pripremi održavanje nove (izborne), a da odbor za njeno organizovanje, do tada, vodi Udruženje.

Za prevrat su se odlučili jer smatraju da oni koji su poslednjih godina zaduženi za rad jednog od najstarijih likovnih esnafskih udruženja u Evropi - krše zakon.

Rukovodstvu izabranom u decembru 2019. zameraju što su Udruženje "doveli u situaciju pravne nesigurnosti, neodgovornom upravom, nesavesnim i nezakonitim ponašanjem". Pod tim podrazumevaju kršenje statuta, kada je reč o organizovanju tradicionalnih izložbi i prijemu novih članova, kao i mnogo ozbiljnije optužbe za objavljivanje falsifikovanog dokumenta u javnom registru APR, nezakonito isplaćivanje kovid-pomoći zaposlenima, neodgovorno ponašanje koje je dovelo do požara u "Cvijeti" marta prošle godine... Kao najozbiljniju zamerku izneli su to što je uprava Udruženje dovela u opasnost od gašenja, jer Skupština nije održana ni u jednom zakonskom roku od dve godine. Zbog svega, u subotu nisu samo zahtevali smenu Upravnog odbora, već i svih drugih tela ULUS.

A pre nego što se ova grupa od 95 umetnika i okupila na Malom Kalemegdanu, Upravni odbor ULUS je izdao saopštenje u kome su skup nezadovoljnih članova ocenili kao nelegitiman. Kako kažu, prema statutu Udruženja, Skupština se saziva na predlog Nadzornog odbora, ili na pismeni zahtev najmanje pet odsto članova, kojih je više od 2.800. Za Vanrednu skupštinu, započetu 12. februara, navode, zahtev su podnela 62 člana, odnosno manje od 2,5 odsto članstva. Upravni odbor je saopštio i da je doneo odluku da odloži Skupštinu zakazanu za 26. februar i zakaže je u nekom drugom terminu koji će biti "naknadno zajednički dogovoren":

- Aktuelna dešavanja su nam pokazala da je za organizaciju predstojeće Skupštine neophodna šira konsultacija sa članstvom i zajednički pripremni rad koji bi trebalo da urodi ishodom koji je u najboljem interesu što većeg broja savesnih članova udruženja - piše u saopštenju objavljenom na sajtu i društvenim mrežama Udruženja, a koje je potpisao UO.

Novih izbora u ULUS će evidentno biti, ali ostaje otvoreno pitanje ko će ih organizovati: rukovodstvo koje je proglasilo Vanrednu skupštinu neligitimnom, ili odbor izabran minule subote na istoj Vanrednoj skupštini, koja je smenila to rukovodstvo. Neki bi rekli - još jedan rašomon na Malom Kalemegdanu.


Izvor: https://www.novosti.rs/kultura/vesti/1088145/krsi-zakon-ulus-nezadovoljni-clanovi-vanrednoj-skupstini-suspendovali-rukovodstvo

Autor teksta: M. A. K.

Poslednje Vesti


25.02.2022.

O KRŠI ZAKON U ULUS? Nezadovoljni članovi na vanrednoj Skupštini suspendovali rukovodstvo

Kvorum, koji nezadovoljni članovi ULUS nisu imali u subotu 12. februara, da bi održali Vanrednu skupštinu i smenili rukovodstvo, okupili su minulog vikenda. U Paviljonu "Cvijeta Zuzorić", njih 95, don...
Više
07.04.2021.

RIP Gradimir Grada Rajković

Danas nas je napustio naš dragi Grada. Govorio je da je umetnost suština njegovog života i da uvek treba biti dosledan, a doslednost je samo jedna od osobina koja ga je krasila i kao umetnika i kao č...
Više
04.03.2021.

TUŽBA ZBOG POVREDE AUTORSKIH PRAVA

Prani tim Asocijacije je podneo tužbu protiv Narodne stranke u ime člana Asocijacije
Više
01.02.2021.

Tužbama do rešenja poreskih problema samostalnih umetnika

Grad Beograd je svojom Odlukom o plaćanju doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih umetnika od dana 21. marta 2003. godine, preuzeo na sebe obavezu plaćanja doprinosa sa...
Više

Poslednja Obaveštenja


Obrazac PPD-SU - PRIJAVA ZA UTVRĐIVANJE OBAVEZE DOPRINOSA ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE ZA SAMOSTALNE UMETNIKE

21.01.2021.
PRISTUP Na linku https://www.paragraf.rs/obrasci/PPD-SU.pdf otvarate obrazac u PDF formatu, odnosno odgovarajuću veb stranicu.
Više

Oporezivanje freelancers - vebinar

11.11.2020.
Oporezivanje prihoda koji fizička lica ostvaruju u inostranstvu (oporezivanje tzv. frilensera)
Više